Hur man färdas säkert på vintern med barn

Hur man färdas säkert på vintern med barn

Visste du att det kan vara väldigt farligt för ditt barn att sitta i bilbarnstol med tjock vinterjacka? Vid en olycka eller kraftigare inbromsning kan allvarliga skador uppkomma på barnet då bilstolens bälte inte kan hålla barnet på plats på det sätt som det är tänkt.

Under vintermånaderna bör vi vara extra försiktiga när vi är ute och kör. Vinterdäck och antisladdsystem m.m. ses som självklara saker för en säkrare resa men vad alla inte vet är att vi kan göra resan ännu säkrare genom att se över säkerheten inne i bilen.

Varför är det farligt för mitt barn att ha vinterjackan på sig i bilbarnstolen?

De flesta vinterjackor är fodrade med t.ex. dun eller liknande. Detta är till för att hålla barnet varmt genom att skapa en tjock luftspalt mellan barnets kropp och kylan ute.

När barnet placeras i sin bilbarnstol med en tjock jacka är det svårt att spänna internbältet tillräckligt nära barnets kropp.

Hur man färdas säkert på vintern med barn

På denna bild ser det ut som att internbältet är väl åtstramat och inte kan bli tightare.

Hur man färdas säkert på vintern med barn

Genom att behålla exakt samma inställningar på bältet och endast ta bort barnets jacka blir det väldigt tydligt hur mycket luft det blir mellan barnets kropp och bälte.

Hur man färdas säkert på vintern med barn

Som jämförelse ser ni här hur tight bältet bör vara när barnet är korrekt placerat i stolen.

Vid en olycka är krafterna så stora att barnet kommer pressas mot sitt bälte och all luft däremellan kommer pressas bort. Det resulterar i att barnet sitter löst då bältet inte är tillräckligt åtstramat.

Baserat på detta, rekommenderar vi dig att inte låta ditt barn resa med tjock jacka under vintern.

Hur man färdas säkert på vintern med barn

Vi har samlat våra bästa tips på alternativa sätt att hålla era barn varma under de kalla bilresorna

1. Använd en bilstolsåkpåse som är designad för att passa babyskydd

I åkpåsens underdel finns det öppningar som du ska trä babyskyddets internsele igenom. Detta gör att internselen kan spännas som vanligt nära barnets kropp, ingen konflikt mellan bältet och det värmande lagret uppstår.

2. Placera en varm vattenflaska i bilstolen 5-10 minuter innan avresa

Genom att placera en varm vattenflaska i bilstolen 5-10 minuter innan avresa säkerställer du enkelt att barnet inte sitter på en kall yta. Istället sitter de på en plats med extra värme underifrån. Detta smarta tips fick vi från en av våra kunder, tack!

3. Använd kläder i varma material som fleece eller ull

Dessa material ger bra isolerande effekt utan att behöva ett tjockt lager av luft emellan, på så sätt kan bältet spännas korrekt.

4. Sätt på vinterjackan jackan på ”fel håll” efter att bältet är på plats

Placera ditt barn i bilstolen utan jackan och spänn fast hen i internbältet som vanligt. Efter att barnet är fastspänt sätter du på jackan ”bak-o-fram”, armarna genom jackans ärmar men ryggen av jackan över barnets bröst och mage. På detta vis får man fortfarande en hel del värme utan riskerna av en konflikt mellan jackan och internbältet.

5. Ta med en extra filt i bilen

Ge barnet en varm filt att gosa in sig i  efter att barnet blivit fastspänt i sin bilbarnstol. Detta är en enkel lösning på problemet!

6. Klä ditt barn i en poncho och placera bakdelen av ponchon över bilbarnstolen

Om ditt barn har en poncho på sig kan du placera tyget som täcker barnets rygg, över bilbarnstolen och framdelen ovanför internbältet. På så sätt kan bältet vara korrekt spänt samtidigt som ditt barn sitter varmt och säkert i bilbarnstolen. Som ett alternativ, kan man klippa ett hål för huvudet i en vanlig filt. Se till så att bakdelen av filten/ponchon inte sitter fast någonstans utan vilar på bilbarnstolen. Detta tips fick vi från en utav våra BeSafe kunder, tack!

Hur kan jag förmedla denna information till andra föräldrar?

Ett bra sätt att få fler föräldrar medvetna om riskerna med tjocka jackor i bilbarnstolarna är att sätta upp informationsblad på förskolor eller att dela ut flygblad. För att enklare kunna förmedla informationen har vi förberett en A4 poster och A5 flygblad som ni gärna får ladda ner och enkelt kan printa hemifrån.

Tack för att ni hjälper oss sprida budskapet om en säkrare vardag för våra barn. Med er hjälp kommer ännu fler barn säkrare under vintertid. Tack!