BeSafes bästa tips för en säker resa

Givetvis vill alla föräldrar att deras barn ska resa så säkert som möjligt i bilen. Att välja rätt bilbarnstol är ett naturligt första steg. Men det finns fler saker man kan tänka på som förälder för att öka säkerheten. Nedan finner du våra bästa tips för en säker resa.

Säkerställ att bilstolen är korrekt monterad

Det spelar ingen roll hur säker en bilstol är om den inte är korrekt installerad. Även om det är butikspersonal som installerar bilstolen när du köper den, är du som förare alltid ansvarig för att allt är korrekt utfört.

Bilbarnstolar flyttas frekvent mellan bilar. Det är av största vikt att bilstolen är korrekt installerad efter varje flytt. Om du är osäker på om ditt barns bilstol är korrekt installerad kan du 1) läsa den medföljande manualen 2) titta på en installationsvideo på vår hemsida eller 3) besöka din återförsäljare och be dem om hjälp.

Spänn internbältet ordentligt

Det är extremt viktigt att internbältet är ordentligt spänt och ligger nära barnets kropp. För att kontrollera om det är tillräckligt spänd, försök vika bältet vid axelpartiet. Är detta möjligt, är selen inte spänd nog.

Denna video visar hur du ska gå tillväga för att spänna internbältet korrekt:

Film: Linda Blom

Lämna bärhandtaget i upprest läge

Många tror att handtaget på babyskyddet endast är ett handtag. Det många inte vet är att den viktigaste funktionen med BeSafes bärhandtag är att det fungerar som ett skydd mot rotation vid en olycka. Bärhandtaget eller ”störtbågen” ska därför alltid lämnas i upprest läge när babyskyddet används i bilen för att begränsa okontrollerade rörelser vid en olycka.

Tipps für eine sichere Fahrt
Foto: Emily Ödmark

Inga lösa objekt i bilen

Att underhålla barnen under längre resor kan vara utmanande. Många föräldrar låter därför sina barn använda leksaker eller surfplattor under resan. Tänk dock på att vid en olycka blir sådana objekt extremt tunga och kan orsaka stor skada om de flyger runt inne i bilen. För att använda surfplattor i bilen på ett tryggt och säkert sätt rekommenderar vi att använda vårt krocktestade sparkskydd med ficka för surfplatta. Vi rekommenderar även att barnen bara leker med mjuka leksaker i bilen.

Samma gäller allt man förvarar i bagageutrymmet. Säkerställ att packningen är säkrad så att inget kan röra sig in i kupén vid en eventuell olycka.

Stanna om ditt barn gråter

Oavsett vilken plats i bilen ditt barn har kommer hen ta förarens fokus ifall de börjar gråta. Det kan kännas enklast att försöka trösta medan du kör, men vi rekommenderar att du undviker det. Ett viktigt tips för en säker resa är att istället stanna, ta en paus och trösta barnet i lugn och ro. På detta sätt reduceras risken för en olycka markant.

Använd smarta tillbehör som löser eventuella utmaningar under långa resor

BeSafe har utvecklat många smarta tillbehör som gör resan enklare och säkrare. Ett exempel är vår nya sovkudde. Antagligen har du själv somnat i bilen någon gång och vet hur obekvämt det är eftersom huvudet gärna faller fram när man somnar. Detsamma händer barn, deras huvuden tenderar att falla framåt. Med vår sovkudde blir det naturligt för barnet att luta huvudet åt sidan och sovkuddens form hjälper barnets huvud att stanna kvar inne i huvudskyddet där det är bättre skyddat.

Om du har barn som åker bakåtvänt rekommenderar vi att använda en babyspegel, på så sätt kan du hålla ett öga på ditt barn i baksätet. BeSafe babyspegel XL med integrerad belysning gör att du kan se ditt barn även när det är mörk ute.

När barn som åker bakåtvänt blir äldre kan de lära sig att ta sig ur bilbarnstolen även om internbältet är korrekt säkrat. BeSafe bältessamlare begränsar bältets rörelsefrihet och förhindrar barnen från att ta sig loss.

Tips för en säkrare resa

Behåll ditt barn bakåtvänt

Vårt sista tips för en säker resa är att låta ditt barn åka bakåtvänt så länge som möjligt. Det är statistiskt bevisat att det är 5 gånger säkrare att låta barn åka bakåtvänt. Se därför till att välja en bilstol som växer med ditt barn. Längden på ryggen, att huvudskyddet går att höja samt möjligheten att öka benutrymmet är av högsta vikt.

Statistiken visar att endast 2% av barn vid 4 års ålder behöver byta bilbarnstol.